Какви модели шкафове да инсталираме в банята

шкаф за баня

През годините банята премина през редица трансформации. Тази зона от жилището вече не е просто място където взимаме душ набързо, а зона на релакс и спокойствие. Без значение дали обновявате пространството или правите цялостен ремонт освен фаянс, смесители и душове, трябва да изберете подходящи мебели. Това не е толкова лесно предвид по принцип ограниченото пространство с което разполагате и това, че трябва да го направите максимално функционално. Красивите и разнообразни шкафове за баня, които ви очакват в Memo.bg са възможност да оформите елегантно пространство, което да ви носи удобство и да създава завършеност на интериора.

По какви правила да изберем новите шкафове за баня

От ключово значение тук е да определите какво точно ще съхранявате в тази зона. Ако това са хавлиите на семейството, препарати, козметика и консумативи е важно да поръчате няколко различни по размер и изпълнение артикула. Не пропускайте и това, че те трябва да бъдат обработени и защитени срещу влагата в банята.

Има открити и закрити шкафове, а когато ги избирате трябва да помислите и затова в какъв дизайн и цвят да бъдат те. Специалистите препоръчват да купувате от една серия, за да създадете синхронност и всичко да изглежда стилово завършено. Повечето хора не разполагат с огромно пространство и поради тази причина, трябва да се мисли рационално при избора на мебели.

Оползотворете мястото под мивката и вземете шкафове за баня с допълнителни екстри, като комбинирани вратички, рафтове и други. Когато монтирате оборудването следете за това задната част на мебелите да не се допира до плочките.

Видове съвременни шкафове за баня и техните плюсове

Когато добре познаваме различните модели, много по-лесно ще открием подходящ за нашата баня и спрямо очакванията ни към него. В момента се предлагат най-различни варианти и днес ще ви представим популярните и предпочитани от клиентите:

шкаф
  • Долен шкаф – задължителен за всяка баня, тъй като се монтира под мивката и е може би една от най-функционалните мебели. В него може да се съхраняват почистващите препарати част от козметиката и други пособия за почистване. Съобразете избора му с размерите и формата на мивката;
  • Горен шкаф – важно е да бъде в същия дизайн като долния. Обикновено на вратичките има поставени вградени огледала, а вътре достатъчно рафтове, за да съхранявате различни леки и дребни неща;
  • Колонен – подобен артикул ще оползотвори добре пространството на височина. Подходяща мебел, в която да подреждате хавлиени изделия;
  • Ъглов шкаф – мебелите в тази форма са много практични и желани във всяко жилище. Не заемат много място и са функционални.

Добре подбраните и качествени мебели ще направят зоната привлекателна и комфортна и когато влезем в нея се чувстваме отпуснати да прекараме малко време в грижа за себе си.

От какъв вид материал се изработва днес шкафовете

Когато се търси подобно оборудване най-важните критерии са свързани с това мебелите да издържат на различни температурни разлики, да са влагоустойчиви и елементите им да не корозират бързо. Артикулите, които ще поставим в банята също така трябва да са в идентичен стил и начин на изработка, за да изглежда обстановката достатъчно естетично. Най-подходящите материали за тази цел са – стъкло, пластмаса, метал, дърво – след правилна обработка. Много често се използват и широко разпространените ПДЧ и МДФ. Те също имат защитен повърхностен слой, който ги предпазва от влажните условия в помещението.

Стъклото е много добро решение, защото се почиства лесно, съчетава се с всички останали материали и прави помещението да изглежда максимално елегантно. Не натрупва толкова мръсотия и не би създало проблем на алергичните хора. Правилно подбраните артикули трябва да бъдат изработени от един материал и да си подхождат като визия, за да създадете една съвършена обстановка в която ще се чувствате перфектно при използване на банята.