От каква техника се нуждае пчеларя за рентабилно производство?

техника

Консумацията на мед у нас е със стабилни позиции. Едва ли има човек, който не е запознат с огромните ползи от използването на пчелни продукти. Безспорната роля на меда за здравето обяснява и интересът към продуктите, които се предлагат директно от производителите. Всъщност пчеларството не е професия, а мисия, която е свързана със себеотдаване и целогодишна грижа за пчелните семейства. Лесно ли е да си пчелар в България и как успяват производителите да устоят на предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени ще разкрием в днешната тема. Много са факторите, които влияят върху развитието на сектора като тук се включват обучения, оборудване, избор на подходящ район за разполагане на пчелините, събиране и извличане на меда с помощта на едра пчеларска техника.

Каква е първоначалната инвестиция за да станете пчелар?

Независимо, че се определя като един от трудните земеделски сектори пчеларството е доста интересно занимание, от което са привлечени много хора. Не само, че производството е свързано с един от феноменалните продукти, които имат огромни ползи за човешкото здраве, но се оказва, че при правилен подход и упорита работа можете да разчитате на добри доходи.

Разбира се има редица стъпки, които е необходимо да изминете преди да се развиете като добър пчелар, предлагащ наистина качествени пчелни продукти. В основата на всичко е много добре да опознаете естеството и грижата за пчелите. Не са малко различните обучения, които се провеждат на територията на страната, благодарение на които можете да съберете достатъчно информация и да я приложите на практика. Следват въпроси като:

 • С колко пчелни семейства да стартирам;
 • Къде да разположа пчелините;
 • Каква е първоначалната инвестиция за кошери;
 • Кога да закупя и каква едра пчеларска техника;
 • Къде да реализирам продукцията и други.

Изобщо като всеки друг земеделски бизнес и при пчеларството има редица рискове, които могат да повлияят на развитието ви. Затова преди изобщо да решите да инвестирате средства е добре да направите анализ на това какво ви е необходимо като оборудване. Предварителния икономически план ще ви гарантира, че вложените средства биха били разумни и не след дълго ще можете да разчитате на добри доходи от продажба на пчелни продукти.

Как да подобрите добивите на мед?

центрофуга

Много любители пчелари започват да развиват бизнеса си с два до пет кошера. Обработките стават изцяло ръчно и тъй като в началото меда се използва основно са лична консумация не се счита за необходимо да се купува едра пчеларска техника. Но се оказва, че е доста нерентабилно такъв тип производство и независимо, че си гарантирате екологични пчелни продукти то определено е по-икономично да си купувате от магазина отколкото да инвестирате сериозни суми с отглеждането на няколко пчелина.

Съвета на по-опитните пчелари са свързани основно с това да имате ясна цел и да сте се запознали с необходимите пособия и едра пчеларска техника, които да използвате. Когато имате сигурно оборудване то това определено ще ви помогне в извличането на меда така, че да няма фира, която да остава по питите. Освен това други фактори, които също иха повлияли на рентабилността са:

 • Разположение на пчелина в оградено място;
 • Осигуряване на охрана на пчелините;
 • Избор на благоприятно и екологично място, от където пчелите да събират цветен прашец.

Това са особено важни неща, които могат да ви гарантират добри добиви.

Каква техника е необходима за да си добър пчелар?

Реално техниката, с която боравят пчеларите е най-разнообразна и нейния избор реално зависи от това какъв е капацитета на стопанството. Към пчеларския инвентар спадат някои основни устройства, които подпомагат дейността и успяват да извлекат максимални количества мед от пчелните пити.

Като задължителна едра пчеларска техника се определят:

 • Центрофутага. Нейната роля е определяща, тъй като благодарение на използването ѝ се извлича меда от питите. Добре е да изберете нова техника, тъй като това е важно за са се избегне разпространение на заболявания при пчелите. Това е един от най-скъпите за един пчелар уреди, но тъй като е наложителна за бъдещата работа е логично да имате предвид, когато определяте бюджета за стартиране на бизнес плана ви;
 • Разпечатващи машини. Те са не по-малко важен уред, който има отношение върху работата ви като пчелар. Ролята им е свързана с автоматичното отваряне на пчелните рамки. Необходими са за по-големи производствени бази;
 • Сушилни за прашец. Пчелния прашец е една доста популярна добавка в хранителната промишленост и освен това се използва за лечебни цени. За да е качествен прашеца той се суши с специалната камера, а това гарантира неговия по-дълъг период на годност;
 • Восъкотопилки. Приложими са за топенето но цели восъчни рамки. Това е една много интересна практика за рециклиране, която може отново да бъде използвана за производството на пчелни рамки.

Разбира се това е само част от едрата техника, която може да бъде приложена в пчеларската ви практика. Съобразно размерите на производствената ви дейност може да се ориентирате към онези продукти, които са приложими спрямо мащабите на пчелина, за който се грижите. За да се радвате на добри добиви е ясно, че трябва да сте добре оборудвани с необходимите инструменти, пособия и техника.