Радиатори за парно от алуминий – защо да изберете точно такива

алуминиеви радиатори термостат

Мнозина от вас, на които им предстои да помислят за отоплението на дома си въпросът с изграждането на система за парно отопление стои на дневен ред. И ако вече сте сигурни какъв ще бъде уреда то следващата задача е свързана с избора на конкретен тип радиатори. Но кои топлят повече – стоманените, чугунените или алуминиевите радиатори? Дали само излъчването на топлина е важно при подбора на такива елементи или и други въпроси, на които трябва да си отговорите? Днес ще се постараем да ви дадем ценни съвети, които да ви помогнат при взимане на крайно решение.

Какви радиатори НЕ бива да избирате

За да сте напълно сигурни, че вида радиатори ще отговарят на вашите очаквания е много важно първо да проявите ангажираност към онези неща, които не бихте допуснали по отношение на характеристиките им:

 • Слаба корозионна устойчивост;
 • Некачествена изработка и спойка на отделните части на радиатора;
 • Опасност от образуване на въздушни възглавници, които не се отразяват добре на отоплителната инсталация;
 • Ниска мощност на радиаторите;
 • Опасност от хидравличен удар,което налага периодичен контрол на налягането в радиаторите и т.нат.

Ето какво не бива да допускате да се случи с отоплителната ви система, а начин да го предотвратите е като заложите на сигурни и надеждни решения, препоръчани от опитни професионалисти.

Алуминиевите радиатори – защо ги препоръчват специалистите

Освен, че са супер подходящи при автономни отоплителни системи алуминивите радиатори се отличават с доста положителни качества спрямо останалите модели, които ще откриете на пазара. Професионалните монтажници на радиатори отчитат приоритетите на тези тела в няколко насоки:Радиатор

 • Много здрави и устойчиви на корозия;
 • С високи показатели за енергийна ефективност;
 • Удобни и адаптивни за вили, къщи, апартаменти, административни сгради;
 • Монтират се лесно, поради лекотата на телата;
 • Естетични и модерни решения;
 • Добри топлоизлъчващи свойства.

Накратко това са някои от основните предимства на моделите алуминиви радиатори и всъщност това определя е техния висок пазарен дял при продажбата на отоплителни системи и елементи за такива инсталации.

Сравнително малките и компактни размери, които са присъщи за алуминиевите радиатори реално се оказват тяхно основно предимство. Адаптацията им е безупречна както в малки така  и в по-големи площи, а освен това мини размера не дава отражение върху бързината на достигане на избраната температура за отопляване на помещението. Това на практика ги прави изключително рентабилни и ефективни, което за жилищни сгради и такива, ползвани за административни работни зони е определящ момент.

Покупката на алуминиви радиатори като всеки друг отоплителен уред и ресурс изисква да се подходи супер внимателно и отговорно. Ако имате съмнения, че ще се справите сами  едобре да се консултирате с професионалисти. Така ще можете да сте сигурни в:

 • Правилните размери на телата;
 • Подходящата мощност спрямо квадратурата, която ще се отоплява от радиаторите;
 • Достигане на оптимален процент КПД;
 • Монтиране на телата на правилните места, където ще се гарантира ниска топлозагуба и т.нат.

Колко ще ви струват

Независимо от положителните коментари, които вероятно сте открили в Интернет пространството идва време да си платите за избора на алуминиевите радиатори. Колко ще струват на домакинството? Въпрос от съществена важност, така че е напълно естествено да му обърнем нужното внимание.

Освен всичко до тук казано като предимства за радиаторите от алуминий няма да пропуснем и това, че това са тела напълно достъпни за масовия потребител. Инвестирането в качествени радиатори можем да кажем, че никога не е било толкова евтино, така че наистина цената не бива да ви притеснява. А днес имаме удоволствието да ви запознаем с промо офертите, които предлагат от balkanenergy.bg, където имате шанса да се възползвате от отстъпки с до 20 % от първоначалната цена за алуминиеви радиатори.