Защо трюфелните предприемачи предпочитат отглеждането на италиански бели трюфели

трюфел

Едни от най-ароматните видове трюфели са белите. Те растат под земята и се откриват с помощта на кучета трюфелотърсачи. Изключително добри вкусови качества притежават тези подземни гъби затова те са предпочитани от световни ресторанти, които предлагат специални гурме специалитети с тях. Тъй като са типични за района на град Алба, намиращ се в северната част на Италия тези подземни богатства са известни още като италиански бели трюфели. С развитието на култивирането на ароматните гъби и у нас много трюфелопроизводители предпочита фиданки, които са заразени именно с мицела на белия трюфел. Причините са повече от ясни. Белия италиански трюфел се купува на много висока цена, което от своя страна наистина се оказва  привлекателно за предприемачите.трюфел италиански

Доста ценени са белите трюфели заради техния уникален аромат. Добиването им става със специално обучение на кучета, които още в кърмаческа възраст се запознават с мириса на белия трюфел и това става любим за тях аромат. Сезона на бране на белия италиански трюфел е през октомври. Тогава се счита, че размерите на гъбите са значително добри, което от своя страна предполага и добър добив. А пазара наистина не би се наситил на тези невероятно вкусни ароматни гъби. Тъй като гъбите се ползват основно за сосове и добавки за храни то тя е известна като най-скъпата подправка.

Ако обичате да си хапвате и да добавяте екзотични аромати към яйца, ризото, месо и всякакви други ястия то именно италианския трюфел  е вашата щипка невероятен вкус. В Италия има традиции в добиването на бели трюфели. Цели фамилии са се специализирали в този бизнес, който от десетилетия се предава от поколение на поколение. Любопитен факт е, сезона на трюфелното производство в Италия се сравнява с брането на чушки у  нас. Сами можете да си представите каква индустрия има в търсенето на трюфели. Традициите в откриването на италианските бели трюфели наистина са вековни. Още един любопитен факт показва, че още децата в тези фамилии започват от ранна възраст да се обучават в търсенето на ароматната подземна гъба.

А освен с неповторим и уникален вкус белите италиански трюфели се отличават и с красиви форми. Усилията, познанинята и уменията за добиването на тези скъпи природни богатства не са толкова прости колкото изглеждат. Обучението на трюфелотърсача започва както вече споменахме от неговото детство, а също важен момент е и обучението на специални породи кучета, които също имат съществена роля за откриването на най-добрите находки. Ако сме ви заинтригували то можете да намерите подробна информация за белите трюфели а страницата на КипроБГ.