Как да се справите със симптомите при менопауза?

менопауза

Съвкупността от промени, които настъпват в женския организъм при спирането на функцията на яйчниците се отразява на баланса на хормоните в тялото. Именно тази промяна води да интензивност на процесите на стареене, липса на здрав сън, нощно потене, раздразнителност, повишаване на теглото. Обичайно при повечето жени се наблюдават симптоми на менопауза след 50 годишна възраст. Преди този период те се дължат на някакво заболяване и не толкова на естествен процес. Но независимо от това кога ще настъпи този хормонален дисбаланс е очевидно, че са наложителни за менопауза лекарства, които да се приложат като решение за облекчаване на симптомите и уравновесяване на производството на хормони от тялото.

Кога се говори за менопауза и какви са симптомите на този естествен процес?

Женското тяло е устроено да дава живот. Ключови органи, които произвеждат яйцеклетки са именно яйчниците. В определен етап от живота функцията им започва да отслабва и да губи своите способности за възпроизводство. С възрастта  организма става неспособен да отделя яйцеклетки и това се изразява в липса на менструация.

Когато се наблюдава спиране на менструацията за период по-дълъг от 12 месеца лед 50 годишна възраст се касае именно за процеса менопауза. Оплакванията и симптомите са свързани не само с липсата на месечен цикъл. Дори не е необходимо да се извършват хормонални изследвания или посещение при лекар за да  се установят по категоричен начин дисбаланс и намаляване на функцията на яйчниците. Когато обаче се наблюдават такива симптоми преди гореизложената възрастова граница е задължително да бъде направена консултация със специалист.

Най-ясно изразените симптоми, които се наблюдават при този естествен процес са:

 • Спиране на месечния цикъл;
 • Горещи вълни;
 • Нощно изпотяване;
 • Често уриниране;
 • Раздразнителност;
 • Загуба на еластичността на кожата;
 • Болки в гърдите;
 • Умора;
 • Наддаване на тегло;
 • Загуба на концентрация и други.

Не рядко се наблюдават и възникване на проблеми с опорно-двигателния апарат и настъпване на сърдечно-съдови проблеми.

Облекчаване симптомите

менопауза лекарства

Не е задължително да се приемат лекарства при менопауза, ако симптомите са поносими и не повлияват на ежедневния ви живот. Определено активността, спорта, разходките, социалните контакти повлияват положително върху това естествено състояние на тялото. Но не винаги здравословния начин на живот се оказва толкова благоприятен по отношение на стопирането на въздействието на хормоналния дисбаланс и е препоръчително да се приложат съответните медикаменти, които да балансират тези загуби и да предотвратят някои резки аномалии в тялото.

Оплакванията могат да бъдат овладени с приема на лекарства, чиято основна цел е:

 • Намалят загубата на основни хормони;
 • Подобрят качеството на живот;
 • Благоприятстват загубата на колаген и еластан;
 • Намаляват образуването на бръчки и загуба на коса;
 • Грижат се за оптимално нормално тегло и други.

Определящо е осигуряването на естествен баланс при хормоните, които да въздействат върху симптомите на менопауза. Особеното при лекарствата е, че те позволяват запазването на женствеността въпреки липсата на действаща функция на яйчниците.

Видове лекарства при менопауза

На пазара се предлагат разнообразни средства, които са предназначени за облекчаването на симптомите при менопауза. Като по-безобидни решения са терапиите с таблетки с растителен произход. Те се препоръчват при не толкова интензивна симптоматика и се отнасят до постигане на естествен баланс при функционирането на някои органи. Билковите хранителни добавки не са с доказа ефект предвид това, че не съдържат активни съставки, които да въздействат на производството на хормони.

Предписването на хормонална терапия е друг приеман като много добър и благоприятен метод за справяне със симптомите на менопауза. Приема на хормонални таблетки цели оптимално елиминиране на симптомите и спиране на оплакванията. В зависимост от степента на изразеност се прилагат лечение с различна продължителност. Лекарствата могат да бъдат под формата на таблетки, инжекции, пач лепенки и други.