Предимства и недостатъци на различните видове радиатори

нов радиатор

Радиаторите за парно отопление са необходимост, която се приема като важен компонент от системата. Има два начина за отопляване с камини и котли – чрез въздуховоди и радиатори. Радиаторите са по-традиционен начин, който е приет у нас и именно поради това все повече домакинства залагат точно на тях. Самите радиатори като тела обаче си имат различни характеристики и това прави до някъде избора на клиентите труден. За повече от тях е решаваща цената, но определено е важно да отбележим, е препоръчително де се запознаете с другите приоритети и характеристики, тъй като стойността им в случая е просто финансово измерение на рентабилност, ефективност и икономичност.

Видове радиатори, предлагани на пазара

Има многообразие от радиатори на достъпни цени. Използват се традиционните материали като стомана, композитен метал, чугун, алуминий. Ако потърсите на първо място качеството и дълголетието при изброените материали то всеки от тях се отличава с добри показатели. Има разбира се и други, но не винаги те се оказват приложими, тъй като лесно корозират и не си струва да се инвестира в подобни решениня.

Радиатори от стомана

Доста здрави и устойчиви на експлоатация са стоманените радиатори. Повечето от вас вероятно ги приемат радиаторикато спомен от близкото минало, но и днес те намират широко приложение в домовете, офисните сгради и други место с изградени отоплителни инсталации. Качествата на стоманата не подлежи на коментар, но нека изложим някои от онези, които са характерни за радиаторите:

 • Изключително достъпна цена;
 • Издръжливи и устойчиви във времето;
 • Не се повлияват от механични удари и повреди;
 • Стените на радиаторите от стомана са дебели, които реално ги прави супер надеждни.

Към недостатъците им обаче ще добавим това, че за да се загреят тези радиатори и да започнат да топлоотдават е необходимо доста повече време за разлика от алуминиевите и чугунените например. Освен това стоманата е тежък материал, което не позволява радиаторите да се монтират навсякъде.

Чугунени радиатори

Чугуна е материал, който можем да приемем като един от старите познати в човечеството. Що се отнася до изработката на радиатори то тук наистина няма как да пренебрегнем факта, че здравината и доказаните технически показатели на радиаторите са основен приоритет, който покрива и най-смелите изисквания на клиентите спрямо тяхната здравина  и дълголетие. Няма как да не помните радиаторите тип хармоники, които масово се инсталираха в административни сгради, училища и панелни блокове. Те се залагаха като отоплителен инструмент основно заради дълголетието им. Но сред някои от основните недостатъци на тези радиатори несъмнено няма как да не отчетем огромните им размери и трудна поддръжка. Самата форма на хармоника прави натрупването на прах лесно а почистването трудно. Може би това е една от причините днес практичните домакини да ги изключват от списъка с желани радиатори. А между впрочем този вид радиатори също могат да бъдат поставени в графата изгодни решения, тъй като техните цени са повече от достъпни.

Предимствата на алуминиевите радиаторни тела

Но що се отнася до топлоотдаване и висок КПД няма как да не се досетите сами кой от вариантите превъзхожда останалите. Наистина алуминия е от металите, които имат най-стойностни качества и списъка с тях изглежда така:

 • Антикорозивни свойства;
 • Възможност за обработка в желана форма;
 • Възможност за оцветяване;
 • Много добри топлоотдаващи свойства;
 • Леки и с възможност за монтаж на по-нестабилни конструкции от сградата;
 • Елегантни и лесно адаптивни към всякакви помещения и стил на обзавеждане;
 • Могат да бъдат произвеждани в желани размери;
 • Не натрупват варовик, което ги прави максимално дълголетни във времето.

Въпрос на избор, правилна равносметка и технически показатели, които да отговорят на ефективното отопление е към кой от основните варианти бихте спрели вниманието си. ако трябва да направим професионално обобщение то със сигурност повечето експерти ще потвърдят, че като качество, дълголетие  достъпна цена алуминиевите радиатори са най-добри.