Отопленине на газ – какъв вид котел да изберем

кондензен котел

Не са малко въпросите, които възникват при отоплителните инсталации на газ. Ако сте решили да изберете по-икономичния и ефективен вариант за осигуряване на топлина в дома си то е ясно, че газовите котли са един от разумните начини да си гарантирате икономия. Но кой от предлаганите газови котли би бил подходящ за дома ни и колко би ни струвало изграждането на отоплителна система с газов котел. За да си отговорите на този въпрос на първо място е важно да се запознаете с видовете котли на газ. Колкото и странно да ви звучи то широкия спектър от решения не  е никак малък и това със сигурност би ви затруднило при търсене на крайно и максимално ефективно решение.

Накратко за видовете газови котли

Когато търсим газов котел за бита то е важно да знаете, че тук се предлагат два основни вида:

  • Конвенционални

Това са така наречения по-стар вид решения, които имат редица недостатъци като например по-голямата консумация на газ, което на практика автоматично ги изключва що се касае до търсеното от вас икономично решение;

  • Кондензни
  • Това са иновативните и по-модерни решения, които имат много висок коефициент на полезно действие. С помощта на кондензираната енергия, която се получава от работата на тези котли си гарантирате много по-икономично и рентабилно отопление.

Кондензните котли са супер ефективни и са сред предпочитаните от домакинствата, които са газифицирани. Реализирането на икономия още при първия зимен сезон наистина са впечатляващи и удовлетворението на потребителите наистина надхвърля техните очаквания.

От своя страна кондензнит котли се делят на:газови котли

  • Едноконтурни;
  • Двуконтурни газови котли.

Сами се досещате кои от тези видове котли биха били по-приложими. Но нека направим няколко уточнения. Моделите едноконтурни са стандартно работещи и подават отоплителна мощност към подово отопление или системата от радиатори, както се ползват и за подгряване на топла вода. Приоритетите на двуконтурни газови котли се крият в това, че те могат да захранват много повече уреди на газ заради втория контур, който имат. Приложими са както за съществуващи инсталации така и за изграждане на нови.

За ролята на двуконтурните газови котли

Ако търсите повече ефективност и сигурност за отопление, както и непрекъснато осигуряване на топла вода то определено двуконтурните газови котли са по-доброто решение за вашия дом. Напълно оправдано е този вид котли да са най-търсени и продавани на пазара. Това, което е добре за знаете, че за да се напълно удовлетворени от прилагането на такъв метод за зимния период е редно да се консултирате със специалист. От съществено значение е да се вземат предвид:

  • Обичайните ви битови нужди за топлина и осигуряване на топла вода. Стана ясно, че двуконтурните котли на газ са максимално ефективното решение;
  • Определяне на мощността на котела. В зависимост от особеностите и спецификата на сградата и в частност на жилището ви, потенциалните топлозагуби и други се изчислява точната мощност на котела, който би бил максимално ефективен за вашите нужди.

Предимствата на двуконтурните газови котли е в това, че освен високия КПД, който реализират са много по-компактни. Те могат да се инсталират в кухини, ниши както и помещения, които използвате без това да се отрази върху интериорния облик. Те са много елегантни и лесно се списват в обстановката. При този вариант газови котли почти няма топлозагуби, а количеството топла вода, която получавате  е неограничена.

Марките, които са познати на нашия пазар не са малко. Всеки бранд, който е утвърден държи да запази доброто си име и наистина изключително държи на качеството, което предлага. Дали ще изберете Viessmann, Аристон, Bosch или други е въпрос на финансова възможност. Разбира се, има известни разлики в цените, но принципа на работа на двуконтурните газови котли е идентичен и напълно ще оправдае вашите нужди и очаквания като икономия и ефективност.