Любопитни факти за историята на парфюмите

парфюми

Употребата на парфюми датира от древността. Колкото и странно да звучи и нашите прадеди са имали специално отношение към ароматите. Не, нямаме предвид, ме и те са разполагали със стъклени шишенца, в които са съхранявали етерични масла и екстракти, с които са ароматизирали тялото си. имайте предвид, че първите познати парфюми всъщност са били част от религиозни и окултни ритуали, при които са използвани различни ароматни натурални билки, които са били запалвани и пушека, който се е разнасял сред хората, участващи в церемонията бил наричан “per fumum”. Всъщност в буквален превод това означава – чрез пушек, което реално е представлявало и разнасянето на аромата. Интересно е, че с развитието на човека и все по-голямото обръщане на внимание към неговата визия парфюмите започват да се ползват и поради други причини. Знаете ли например, че по времето на Наполеон къпането не е било на почит. Всъщност ползването на банята е било ритуал, от който два пъти в месеца са се възползвали основно особите, които са можели да си го позволят. Вероятно вече си представяте каква миризма се е носела от нечиста плът. Ето и още една причина парфюма да се превърне в част от ежедневния тоалет на хората. Разбира се, отново само онези с аристократично потекло са имали достъп до тези екстри за да могат по някакъв начин да ароматизират тялото с по приятен мирис.дамски парфюми

В съвременното общество обаче парфюма се използва като допълващ стайлинга ни аксесоар. При създаването на даден аромат се ползват изключително много съставки, които при определени модели могат да достигнат до над 300. Във фабриките за производство на парфюми работят експерти, които във Франция се наричат „носове“. Това са специално обучени хора, които могат да различават абсолютно всички аромати и техните комбинации. Това е една от най-добре платените професии в страната на парфюмите, но пък е изключително отговорна и свързана с овладяването на техники и прецизност.

Няма спор, че днес парфюмерийния бранш е един от най-развиващия се. Със сигурност и вие обожавате да си купувате парфюми и разполагате с разнообразни аромати, които ползвате в зависимост от настроението и начина, по който сте облечени. Да избереш подходящото ухание е изкуство, което обикновено свързваме с предпочитанията си към определен аромат, който предизвиква приятни асоциации и мисли.  На пазара се предлагат разнообразни ароматни води, които в зависимост от концентрацията на алкохола и етеричните масла разделя парфюмите в няколко различни категории – Eau de Perfume, Le Parfum, Eau de Toilette, Eau de Cologne и Perfumed Body Water.