Маунтинбордингът набира скорост през последните години, но не само сред мъжете, а и сред жените. 25-годишната Ерика Пинтеа е първата маунтинбордистка в Румъния и е редовен участник в състезания.

Здрасти Ерика, представи се с няколко думи.
Здрасти, живея активно, обичам екстремните спортове, особено сноуборда и маунтинборда. Обичам да прекарвам свободното си време с моите приятели, така наречените WTF gang – нещо друго интересува ли те?

Че как... Разкажи ни как се пристрасти към маунтинборда?
Един от моите най-големи приятели – Джордж, известен като "Their Boss", донесе преди повeче от три години маунтинборд. Веднага се запалих по него като алтернатива на сноуборда когато няма сняг, след което започнахме да караме заедно. Да кажем, че съм първата жена в Румъния, която кара маунтинборд.
Любимо място за каране и любим трик?
Любимото ми място за каране е Старсити. Намира се на около 150 км от Букурещ. Там има редица естествени склонове, където може да се кара фрийрайд, слалом, бордъркрос. Също така там имаме подслон и стават яки партита и барбекюта. Любимият ми трик е Backside 180.
Много яко, разкажи ни какво казват твойте приятелки за маунтинборда, притесняват ли се за теб – все пак това е доста екстремен спорт?
Мойте приятелки са всъшност по-малко екстремни, те харесват повече други спортове. Някой ме оценяват, други казват че съм луда, но на мен не ми пука, всъщност даже ми харесва.
Какво правиш когато не си на твоя борд?
Бачкам, гледам филми, чета книги, но най-много обичам да пътувам.
Като казваш, че обичаш да пътуваш, била ли си в България?
За съжаление не, но много искам да дойда. Чувала съм, че имате страхотни склонове, надявам се да имам шанса да ги пробвам възможно най-скоро.
Мислиш ли, че можем да изградим сериозна борд общност в Източно Европа?
Разбира се, но трябва да работим много усърдно затова, да привличаме много хора и да ги убедим, че маунтинбординга не е толкова опасен, колкото изглежда. Трябва да организираме състезания и да участваме в тях, а защо не и да се събираме и да караме заедно 1-2 пъти годишно в различни държави. Да срещаме различни хора, които карат, да обменяме опит и още нещо – да има повече мацки! Имаме нужда от повече мацки в маунтинбординга.
Мъжката общност гласува с две ръце „ЗА” момичетата, трябва да привлечем и тях към спорта. Участвала ли си в много състезанния и кой е най-големият ти успех?
Участвала съм само в две състезания за маунтинборд – в Сърбия – фриистайл и бордъркрос. Не знам, всъщност не мисля, че имам някакъв голям успех. Щастлива съм с нещата, които правя във всяко отношение: работата ми, хобитата ми, всичко. Не знам как ще прозвучи, но мисля че най-големият ми успех са моите приятели... обичам ги всичките. Прекарваме си чудесно заедно – караме маунтинборд, сноуборд, забавляваме се и т.н.
Има ли някой момент в маунтинбординга, който никога няма да забравиш?
Един от най-страхотните моменти, които никога няма да забравя беше на състезанието по фриистайл в Сърбия когато всичките пет победители бяхме румънци: Боби, Марку, Андрей, Соня и аз. Беше невероятно.
Говориш за миналата година?
Да, за миналата, защото тази не можах да участвам заради травма.
Какви са целите ти за следващия сезон?
Бих искала да се възстановя първо и да участвам във всички маутинорд състезания!
Как виждаш маунтинбординга в следващите 5-10 години?
Развиващ се, надявам се, както и останалите екстремни спортове като сноуборд, скейтборд, инлайн скейтинг и т.н. Ако за момент затворя очи и си представя идеалния маунтинборд свят, той ще изглежда така: много трикове, паркове, състезания в Руминия, България, Унгария, Сърбия и други страни, много райдъри – момчета и момичета и училища по маунтинборд. Мисля, че това е достатъчно за следващите 10 години.
Какво мислиш за лукса?
Какъв въпрос?!? Наистина не знам какво да кажа. Не е дума, която ползвам често, тъй като не съм привлечена от него. Луксът е дума, която не може да опише нищо в моя живот.

Добре, в тази връзка би ли ни казала кое е най-важното нещо за хората и нашата Земя?
Защитата на околната среда.
Ерика, какво би посъветвала младите момичета в Румъния и България?
Не бъдете страхливки, скачайте на маутинборда! шегувам се... Не си губете времето по клубове, карайте маутинборд, не знаете какво губите!
Благодаря ти, Ерика. Вместо край, би ли пожелала нещо на board.bg?
И аз ви благодаря. Продължавайте все така да вършите страхотна работа!

board.bg