Банер
Банер
Банер
  • Излъчване на живо

• Видео

mtbchamp2
  • Боровец

• Пампорово

• Витоша

• Банско

Ски условия:
Ски условия:
Ски условия:
Ски условия:

Новини

tokaj-flyer

Да покараме отново в Токай!

На 23 и 24 в Токай, Унгария ще се проведе отново международното състезание по маунтинборд. Всеки които желае да участва или просто да изпробва не безизвестните вина е добре дошъл.
Организаторите са се погрижили за ефтини нощувки и храна, така че от вас се иска само добро настроение, тъй като се очертава и яко парти след състезанието.
За допълнителни въпроси и информация mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Така би рекъл Люк Скайуокър, ако вчера бе видял два обещаващи екипа заедно - този на 360° и този на board.bg

1

Привечер двата екипа се събраха в Западния парк, в неформална и приятелска обстановка, за да споделят общите си спортни интереси.

Преди това обаче, бе необходимо представителката на 360° - френският булдог Лоли и представителите на board.bg - пекитата Тимон и Пумба да се помиришат и да дадат началото на тази интересна среща. Ритуалът бе изпълнен и началото бе положено.
Интересът, който провокира тази среща бе това ново (за България) борд чудо - маунтинборда. Нашият елитен (хаха) маунтинбордист Никита показа и даде инструкции как се кара борда на нищо неподозиращите (какво ги чака) колеги от 360°. Част от двете групи просто наблюдаваше и записваше кой екип има повече падания.
Е, победител не успяхме да излъчим, защото всички падаха много и пръстите на краката и ръцете вече не ни стигаха. Затова пък се смяхме от сърце и запечатахме хубавите моменти в снимки.

2

3

4

5

6
След като беше на състезанието по бордеркрос в Буковац, Board.bg реши да отдели и специално внимание на създателя на клуба и трасето там Предраг Марсикич (Марк), които е положил неимоверни усилия, за да създаде сам международно събитие

Здравей Марк, кажи ни нещо за себе си?

ОК, на 35 години съм, от Нови Сад. Обожавам борд спортовете - първо започнах със скейта през 1985 г., после сноуборд през 1991 г. и на края маунтинборд от 2005 г.p1

Кажи ни как се запали да пробваш маунтинборда?

Обичах да се бутам със скейта по улиците, както и да карам сноуборд, и исках да правя същото на трева и черни пътища. Бях виждал разни снимки на колела за черни пътища и търсех такова нещо от десет години. Накрая през 2005 г. брат ми беше в САЩ и от там ми донесе първия борд. Така започнах. После благодарение на интернет започнах да се срещам с повече хора, които са също така запалени по спорта като мен.

Как приемат приятелите интересът ти към моунтинбординга?

Моят първи отбор беше от деца от училището, в което съм тренъор по атлетика. Учих ги да карат, след което им организирах състезания. По-нататък се срещнах с моя стар приятел от скейт годините Предраг Трифонов. Той се присъедини към мен и заедно основахме маунтинборд клуба ATB. След това се присъединиха още приятели.

Какво правиш когато не си на борда си?

Аз съм учител в основно училище, тренирам децата на лека атлетика, също така се занимавам с ориентиране, и когато имам време участвам в маратони. Тичал съм единайсет пъти по 42 километрови маратона.
P2

Участваш ли в много състезания по маунтинборд?

Нашият клуб е организирал четири международни съзтезания по бордъркрос и едно по фриистайл, имахме няколко местни състезания. Участвал съм на състезания в Унгария и Германия.

Какви са целите ти за следващия сезон?

Бих искал повече да организирам събития, от колкото да се състезавам, но все пак ще покарам и на състезания. Планирам да участвам на няколко европейски състезания и искам да включа повече състезатели.

Мислиш ли, че можем да направим сериозен клуб на Балканите?
Да, това е целта - силен балкански АТВ клуб.

Как виждаш този спорт след 5-10 години?

Може да развием Източна Европа и да се изравним с Западна Европа, виждам големи световни шампионати в региона и голяма и развита маунтинборд общност.

Кой е най-големият ти успех в кариерата?

Това, че вкарах спорта в Сърбия и го направих известен. Медалите от състезанията са само нещо второстепенно.

P3
Да, наистина си направил много за спорта. Би ли дошъл в България да пробваш нашите терени?

Това е едно от нещата ми в плана за следващата година.

Коя е най-голямата ти мечта?

Най–голямата ми мечта е да участвам на световното, да се срещна с най-добрите и да карам заедно с тях, но би било още по-добре, ако това се случи на олимпийски игри, където ще съм треньор а не състезател, вече съм стар за това.

Колко още мислиш да се състезаваш?

Докато мога, но в майсторската категория 30+.

Имаш ли спонсори?

Не.

Сигурен съм, че е доста трудно без тях, но мислиш ли да станеш ти спонсор на твой отбор?

Аз спонсор?! Не съм в състояние да го направя, но няма да спра да търся спонсори!

Никога не казвай никога - направил си страхотно трасе съвсем сам. Какво ще кажеш на младите хора?

Искам да им кажа да не бъдат луди по футбола. Има и други спортове, като маунтинбординга. Но винаги бъдете подготвени с протектори и бъдете с някой, които да ви учи. Преценявайте добре възможностите си, прогресирайте постепенно и се наслаждавайте на всеки един миг от него.

Да се пренесем малко встрани от карането - кой е любимия ти филм, книга, песен?

Ооо... книгата е Властелина на пръстените, за песен нямам любима. Харесвам нашия музикант Джордж Баласевич, но също се кефя на Ol' Dirty Bastard и Rage Against the Machine и Bach, зависи от настроението ми, а за филми имам много.

Фен ли си на Междузвезни войни?

Ами, разбира се.P4

Кажи ни какво мислиш за лукса и какво е той за теб?

Ооо луксът... за хора с не много евро в джоба като мен, луксът е почти всичко. Аз обожвам да пътувам много, но трябва да пестя за да си го позволя. За хората в Сърбия пътуването е лукс. Виж, аз съм обикновен човек, който използва не луксозни неща. Не нося прекалено скъпи дрехи заради името на марката, нося качествени неща. Луксът е дума, която трябва да търся в речника.

Много добре казано, като говорим за лукс, кажи ни какво е важно за хората и нашата планета Земя?

Аз се опитвам да помагам на Земята, колкото мога повече и хората трябва да правят същото. Аз рециклирам боклукът, не използвам пластмасови пликове, не карам кола, не хвърлям боклуци по улицата и в природата. Ако всеки прави нещо такова, няма да има нужда да се тревожим! Да, така е наистина.

И така, кажи ни нещо като съвет за бъдещето?

Правете това което ви се прави, бъдете упорити и не се предавайте и най-вераятно ще успеете и вашите усилия ще се отплатят. Хората трябва да правят това, което ги развива и прави пълноценни. Пътят до звездите е труден и пълен с препятствия.

Много добри думи, за край ще пожелаеш ли нещо на www.board.bg?

Пожелавам ви да пораснете много. Също така и да имате страхотен парк, където да организирате страхотни международни състезания и да имате повече състезатели като Димо!

Благодарим ти за всичко Марк, и се надяваме да те видим отново!
Не се съмнявайте в това!

Nikita

Маунтинбордингът набира скорост през последните години, но не само сред мъжете, а и сред жените. 25-годишната Ерика Пинтеа е първата маунтинбордистка в Румъния и е редовен участник в състезания.

57

Здрасти Ерика, представи се с няколко думи.

Здрасти, живея активно, обичам екстремните спортове, особено сноуборда и маунтинборда. Обичам да прекарвам свободното си време с моите приятели, така наречените WTF gang – нещо друго интересува ли те?

drift

Че как... Разкажи ни как се пристрасти към маунтинборда?

Един от моите най-големи приятели – Джордж, известен като "Their Boss", донесе преди повeче от три години маунтинборд. Веднага се запалих по него като алтернатива на сноуборда когато няма сняг, след  което започнахме да караме заедно. Да кажем, че съм първата жена в Румъния, която кара маунтинборд.

Любимо място за каране и любим трик?

Любимото ми място за каране е Старсити. Намира се на около 150 км от Букурещ. Там има редица естествени склонове, където може да се кара фрийрайд, слалом, бордъркрос. Също така там имаме подслон и стават яки партита и барбекюта. Любимият ми трик е Backside 180.

Много яко, разкажи ни какво казват твойте приятелки за маунтинборда, притесняват ли се за теб – все пак това е доста екстремен спорт?

Мойте приятелки са всъшност по-малко екстремни, те харесват повече други спортове. Някой ме оценяват, други казват че съм луда, но на мен не ми пука, всъщност даже ми харесва.DSC_1593

Какво правиш когато не си на твоя борд?

Бачкам, гледам филми, чета книги, но най-много обичам да пътувам.

Като казваш, че обичаш да пътуваш, била ли си в България?

За съжаление не, но много искам да дойда. Чувала съм, че имате страхотни склонове, надявам се да имам шанса да ги пробвам възможно най-скоро.

Мислиш ли, че можем да изградим сериозна борд общност в Източно Европа?

Разбира се, но трябва да работим много усърдно затова, да привличаме много хора и да ги убедим, че маунтинбординга не е толкова опасен, колкото изглежда. Трябва да организираме състезания и да участваме в тях, а защо не и да се събираме и да караме заедно 1-2 пъти годишно в различни държави.  Да срещаме различни хора, които карат, да обменяме опит и още нещо – да има повече мацки! Имаме нужда от повече мацки в маунтинбординга.

IMG_0793Мъжката общност гласува с две ръце „ЗА” момичетата, трябва да привлечем и тях към спорта. Участвала ли си в много състезанния и кой е най-големият ти успех?

Участвала съм само в две състезания за маунтинборд – в Сърбия – фриистайл и бордъркрос. Не знам, всъщност не мисля, че имам някакъв голям успех. Щастлива съм с нещата, които правя във всяко отношение: работата ми, хобитата ми, всичко. Не знам как ще прозвучи, но мисля че най-големият ми успех са моите приятели... обичам ги всичките. Прекарваме си чудесно заедно – караме маунтинборд, сноуборд, забавляваме се и т.н.

Има ли някой момент в маунтинбординга, който никога няма да забравиш?

Един от най-страхотните моменти, които никога няма да забравя беше на състезанието по фриистайл в Сърбия когато всичките пет победители бяхме румънци: Боби, Марку, Андрей, Соня и аз. Беше невероятно.

Говориш за миналата година?

Да, за миналата, защото тази не можах да участвам заради травма.

Какви са целите ти за следващия сезон?IMG_9517

Бих искала да се възстановя първо и да участвам във всички маутинорд състезания!

Как виждаш маунтинбординга в следващите 5-10 години?

Развиващ се, надявам се, както и останалите екстремни спортове като сноуборд, скейтборд, инлайн скейтинг и т.н. Ако за момент затворя очи и си представя идеалния маунтинборд свят, той ще изглежда така: много трикове, паркове, състезания в Руминия, България, Унгария, Сърбия и други страни, много райдъри – момчета и момичета и училища по маунтинборд. Мисля, че това е достатъчно за следващите 10 години.

Какво мислиш за лукса?

Какъв въпрос?!? Наистина не знам какво да кажа. Не е дума, която ползвам често, тъй като не съм привлечена от него. Луксът е дума, която не може да опише нищо в моя живот.

serbian_contest

Добре, в тази връзка би ли ни казала кое е най-важното нещо за хората и нашата Земя?

Защитата на околната среда.

Ерика, какво би посъветвала младите момичета в Румъния и България?

Не бъдете страхливки, скачайте на маутинборда! шегувам се... Не си губете времето по клубове, карайте маутинборд, не знаете какво губите!

Благодаря ти, Ерика. Вместо край, би ли пожелала нещо на board.bg?

И аз ви благодаря. Продължавайте все така да вършите страхотна работа!

IMG_3455

IMG_2089

preety_fly

IMG_9462

_DSC1265

board.bg

Въпреки, че маунтинборда е все още слабо развит у нас, за разлика от съседните страни, както www.board.bg съобщи, нашето момче Димо Стефанов се класира на 5то място на първенството по бордъркрос в Сърбия. Участие там взеха бордъри от Румъния, Чехия, България и естествено представители на домакините. Използваме случая за едно интервю с Димо.

Здрасти бро, кажи няколко думи кат' за начало?

dimo

Здравей! Хмм... няколко думи - от екстремната част ли да започна, или от другата...?
На 21 години съм, занимавам се със маутинборд от 5 години. По-късно започнах да карам сноуборд, за което мно'о ми помогна маутинборда и "прокарах" доста бързо.

Супер, кажи ни какво правиш когато не си на твоя борд?

В момента имам ферма за биохумус, стремя се да развия фермата ми към самоподдържаща се с източници на възобновема енергия.

DSCN8297 
Ти си млад още, какво казват твойте родители за маунтинбординга?

За тях е по скоро опасен спорт, с който си пилея времето, но след успехите ми на състезанието в Сърбия мисля, че промениха отношението си в до известна степен. Трябва да отбележа подкрепата на баща ми - той ми помогна да си поръчам първия борд, който беше изцяло ръчна изработка, но сега вече е доста по- лесно след като MBS са вече на българския пазар, благодарение на www.board.bg,  и най-накрая карам с частите, за които съм си мечтал преди 2-3 години.

Мислиш ли да се захванеш сериозно с този спорт?

9521_163339906350_545811350_4115026_4758003_n

Да, определено, мисля че ще е добре да споделя опита си, и искам да създам трасе за маутинборд, на което да обучавам запалените по този спорт, също така ще е полезно за всеки бъдещ сноубордист, тренировките с маутинборд дават летящ старт при сноуборда.

Как виждаш спортът в България през следващите 5-10 години?

Стремя се да съм оптимист, очаквам все повече млади хора да поемат инициативата в свои ръце и да развивт себе си, не говоря само за екстремните спортове.

Коя е най голамата ти мечта?

По-скоро голямата ми мечта се състои от много мечти, мога да ти споделя една.

P1013245
Ок.

Много хора са забравили истинските ценности на живота.
Дали никога не са ги вкусвали или са били повлечени от глобализиращият се свят...
Искам да направя турне в България, със стар автобус движещ се с биогориво и пълен с хора, които искат да споделят здравословният начин на живот, или дори само щастието си, че живеят на планетата Земя, защото виждам много хора който не оценяват, прекрасните даденостти на нашата планета и пропиляват не само живота си, а и бъдещето на следващите поколения.

Като говорим за хората, кажи за теб какво е лукса?

За мен лукса в повечето случаи е излишен, предпочитам естествените неща, а не пропиляни средства в името на лукса.

Кажи ни скоро нещо, което те е впечатлило книга, филм, случка?

Спомените от екстремните ми преживявания доста бързо избледняват, така че вместо да си мисля за случките си набелязвам нови цели. Сега се надявам да не вали, защото има хубав вятър и мисля да отидем да покараме кайтовете с маунтинборд.

Коя е любимата ти музика?8432_101701533179238_100000181765105_46332_1566437_n

Стиловете се менят според настроението, обичам да слушам джаз, както и да дивея на рап кор.

ОК Димо, като за финал какво ше кажеш на младите хора?

Мечтите са за да се усъществяват! А трудностите са за да проверяват, до колко вярваме в мечтите си!

Благодарим ти Димо какво ще пожелаеш на www.board.bg?

Пожелавам www.board.bg да се развива като организатор на екстемни събития в България както и да популяризира маунтинборда у нас. УСПЕХ!

www.board.bg

• Herbie Hancock LIVE in Sofia

Herbie Hancock LIVE in Sofia Джаз легендата Хърби Хенкок (Herbie Hancock) ще гостува за първи път в България.

• 10-те полуфиналисти за DJ Fusion Rally

10-те полуфиналисти за DJ Fusion Rally   Известни са вече 10те финалисти за ди джей надпреврата DJ Fusion Rally. Ето списъка с полуфиналисти: Charoday София "От скоро правя собствени парчета в[…]