32-годишният Анди Айрънс (Хавай), трикратен световен шампион, спечели Billabong Pro Tahiti в експлозивен финален сблъсък със Си Джей Хобгууд (САЩ, 31 г.) на 1.5 м вълни в Тиахупу, Таити.
Петият старт от Световния тур на ASP 2010, Billabong Pro Tahiti, достигна кулминацията си в последния ден от състезанието.
Категоричната победа на Айрънс е 20-та за него в елитно състезание и първа в последните три години. Последната му победа беше спечелването на Rip Curl Pro Search Chile през 2007 г.
„Направих го!” възкликна Айрънс. "Имах много загуби, но и положих много усилия. Посвещавам тази победа 100% на жена ми Линди, която е всичко за мен и без нея ще бъда нищо. Наистина обичам да се състезавам, защото обичам да побеждавам и се чувствам на върха днес. Сърфирах, защото обичам да печеля. Обичам това чувство!”
Айрънс, който победи сегашния световен шампион на ASP Мик Фанинг (Австралия) и деветкратния световен шампион Кели Слейтър (САЩ) започна пътя си към финалите с масивно падане от сърфа преди да покаже невероятните си спобосности за каране в тубата и да вземе победата.
С тази победа Айрънс се придвижва от № 18 до № 7 в общото класиране на ASP, една огромна стъпка, която връща могъщия Хаваец отново в Топ 10 на ASP.
„Чувствам, че отново се завръщам” споделя Айрънс. „Трябва да благодаря на ASP, че ме поканиха тук. Мечтата ми беше да се завърна и просто да спечеля едно състезание и го направих сега. Искам още. А да спечеля именно в Тиахупу, където са любимите ми вълни, е много специална победа.”
Хобгууд, един от най-добрите сърфисти в света, не успя да намери своя път към множеството туби по време на финала срещу Айрънс.
„Имах добри вълни и се опитвах да набера точки, но карах по-агресивно, отколкото трябваше” каза Хобгууд.
С този финал бившият световен шампион от 2001 г. се придвижи от № 22 до № 15 в преследването на Световната титла на ASP 2010, чийто пореден старт ще бъде в Южна Калифорния.
Французинът Жереми Флоре, 22 г., постигна най-добрия резултат в кариерата си, завършвайки трети, преди да отпадне от Хогбууд в полуфиналите. Резултатът придвижи новака от 24-то до 19-то място в ранг листата на ASP.
Деветкратният шампион Кели Слейтър (САЩ), изглеждаше в най-добра форма от всички, и въпреки точките, които получи (Perfect 10), на полуфинала не успя да победи Айрънс.
“Отдавна не съм правил Perfect 10” каза Кели. „Това беше, може би най-добрата вълна за днес.”
Въпреки загубата си от Айрънс в полуфинала, Слейтър се придвижи от № 3 до № 2 в надпреварата за световната титла на ASP, на 250 точки след водещия в класирането Джорди Смит.
„Доста съм близо” каза Слейтър. „Това беше достатъчно добро. Вълните не бяха добри, но видяхме много яки неща. Видяхме как младежите напредват, видяхме как Анди Айрънс се завърна.”
Световният тур ASP ще продължи със старта на Hurley Pro Trestles между 12 и 18 септември в Южна Калифорния.
Dim lights Embed Embed this video on your site
Dim lights Embed Embed this video on your site
Финал на Billabong Pro Tahiti 2010:
1 – Анди Айрънс - 14.67 точки
2 – Си Джей Хобгууд - 8.33 точки
Полуфинали на Billabong Pro Tahiti 2010:
ПФ 1: Си Джей Хобгууд - 15.00 т. срещу Джереми Флорес - 12.93 т.
ПФ 2: Анди Айрънс - 13.57 т. срещу Кели Слейтър - 10.26 т.
ТОП 5 на ASP WORLD TOUR (след Billabong Pro Tahiti)
1 – Джорди Смит (Jordy Smith - ZAF) - 30,250 точки
2 – Кели Слейтър (Kelly Slater - USA) - 30,000 точки
3 – Тадж Бъроу (Taj Burrow – AUS) - 25,250 точки
4 – Дейн Рейнолдс (Dane Reynolds - USA) - 23,750 точки
5 – Адриано Де Соуса (Adriano de Souza - BRA) - 23,250 точки
Календар на ASP World Tour 2010 >>>
снимки: ASP