На Хънтингтън Бийч в Калифорния, Брет Симпсън (Brett Simpson) победи настоящия водач в ASP (Association of Surfing Professionals), световния № 1 Джорди Смит (Jordy Smith) и спечели своята втора поредна титла у дома, пред хилядната публиката, събрала се на плажа, за да гледа едно наистина огромно сърф шоу. За победата си, Брет спечели 100 000 $.

Симпсън, които постигна мечтана победа пред своята публика и миналата година, успя за втори път да направи невероятно шоу, като кара забележително през целия период на състезанието и с това успя да спечели втората си поредна титла на US Open of Surfing, като с това добави и нови точки в класацията на ASP.

"Миналата година ми се струваше невероятно, но тази година съм още по щастлив" каза Брет. "Трудно е да минеш през всичко това отново. Да си представиш всичко отначало. За щастие успях да се справя с всичко. Опитах се да не мисля и да не се притеснявам за точки или пари и това е. Състезавах се и победих най-добрите. Когато си си в къщи, сред семейство и приятели, нещата са още по яки, чувстам се супер щастлив. Да спечелиш тук две последователни години е нещо невероятно."

Брет Симпсън, който в момента е в конкуренция за първото място за новобранец на годината на ASP Dream Tour, скочи с бърз старт във финалното каране срещу южноафриканеца Джорди Смит и грабна по-високи точки. Това накара Смит да се отдаде на търсена на нови, по-добри вълни и по-удобен момент, в който да атакува Симпсън. Това обаче така и не стана.

"Джорди имаше бързо начало и аз се опитах още с излизането да го настигна" каза Брет. "Започнах с пет точки, но това не ми стигаше. Хванах няколко добри вълни и карах на макс. Джорди не успя да хване неговите добри вълни, иначе ситуацията сега, щеше да бъде друга. Това беше риск от моя страна, но в крайна сметка той беше възнаграден. Останах спокоен и може би това ми донесе победата."
Брет Симпсън, който миналата година на финала на US Open of Surfing 2009, победи двукратния световен шампион на ASP Мик Фанинг (Mick Fanning), тази година застана отново пред предизвикателството като оглави онлайн прогнозите за това кой ще стане US Open of Surfing Champion 2010. Той изпревари величия като деветкратния световен шампион на ASP Кели Слейтър (Kelly Slater), новобранецът Адам Мелинг (Adam Melling) и двукратния световен шампион на ASP Мик Фанинг (Mick Fanning).
„Невероятно е да си пред тези пичове" каза Брет. "Предполагам, че това е моят най-добър шанс да се конкурирам с тези момчета. Познавам вълните наистина добре и просто карах добре и останах уверен. Знам, кои вълни дават повече точки, а това е всичко, което можеш да направиш срещу тези момчета."

Джорди Смит постигна най-високи резултати в деня на четвъртфиналите като победи Мигел Пупо (Miguel Pupo), след това успя да се наложи над двукратния световен шампион на ASP Мик Фанинг на полуфиналите. На финала за малко не успя да намери ритъма си срещу Брет Симпсън и остана втори в крайното класиране.

"Това е Хънтингтън! Тук човек никога не може да бъде сигурен" каза Джорди. "Трябва непрекъснато да се адаптираш към всичко (вълни, вятър и т.н.), не е като другите плажове, тук всичко се променя непрекъснато. Брет се справи най-добре с тази задачи и спечели. Това е голямо събитие и Брет го заслужава, поздравления за него!"

Джорди Смит е на абсолютния максимум от началото на сезон 2010 в ASP и е финалист в няколко други, големи състезания. Въпреки, че жадува да спечели US Open of Surfing, той остана доволен от резултата и от точките спечелени за ASP.
"Това е още един добър резултат" каза Джорди. "Ще видим как ще продължи годината. Не искам да ми броят пилета, преди да съм ги хванал. Годината ми върви доста добре. Сега малко ще си почина и ще се настроя за следващите състезания."
Dim lights Embed Embed this video on your siteDim lights Embed Embed this video on your site
Финал на US Open of Surfing 2010:
1 - Брет Симпън (Brett Simpson - USA) - 13.97 точки
2 - Джорди Смит (Jordy Smith - ZAF) - 8.33 точки
Полуфиналина US Open of Surfing 2010:
ПФ 1: Джорди Смит (Jordy Smith - ZAF) - 13.00 т. срещу Мик Фанинг (Mick Fanning - AUS) - 12.80 т.
ПФ 2: Брет Симпън (Brett Simpson - USA) - 13.37 т.срещу Кели Слейтър (Kelly Slater - USA) - 13.33 т.
Четвъртфинали на US Open of Surfing 2010:
ЧФ 1: Джорди Смит (Jordy Smith - ZAF) - 17.66 т. срещу Мигел Пупо (Miguel Pupo - BRA) - 16.10 т.
ЧФ 2: Мик Фанинг (Mick Fanning - AUS) - 16.26 т. срещу Джедсън Андре (Jadson Andre - BRA) - 16.07 т.
ЧФ 3: Кели Слейтър (Kelly Slater - USA) - 13.94 т.срещу Грейнджър Ларсен (Granger Larsen - HAW) - 7.43 т.
ЧФ 4: Брет Симпън (Brett Simpson - USA) - 10.14 т. срещу Натаниел Кюран (Nathaniel Curran - USA) - 9.74 т.
Виж най-интересното от US Open of Surfing тук >>>
Календар на ASP World Tour 2010 >>>
снимки: US Open of Surfing
разгледай магазина на board.bg >>>
влез във форума на board.bg >>>