Четвъртото състезание за ASP World Tour 2010 се проведе в Южна Африка. Billabong Pro Jeffreys Bay бе нещо повече от гърмящи вувузели и рев на вълни. Южноафриканецът Джорди взе първата си голяма победа в ASP и с това излезе на чело в генералното класиране. Всичко това се случи пред родна публика, която полудя от кеф!

„Това е най-готиният ден в живота ми!" – каза Джорди след финала. „Тъплата на плажа не спря да ме подкрепя. Вувузелите и виковете ме надъхваха много силно. Чувствах се сякаш те ме бутаха напред. Без тях нямаше да успея!"
На финала Джорди не остави почти никакви шансове на австралиеца Адам Мелинг, който завърши втори. Джорди откри с няколко яки трика и взе 8,90 точки. След комбинацията ги увеличи на 17,93 (максимума е 20) и с това не остави шанс на Адам.
„Знаех, че трябва да се възползвам от всяка вълна, защото Адам е супер сърфист и ако му попаднеше добра вълна, за мен шанса ставаше минимален. Той (Адам) е в супер форма и кара по цял ден. Влезнах във водата с една идея – да победя" – каза Джорди.
След като поведе в генералното класиране пред деветкратния ASP шампион Кели Слейтър, Джорди дава сериозна заявка за титлата през 2010.

„Чувството е ново за мен." – сподели Джорди. „Да преследваш първото място и да го защитаваш, са две различни неща. Има още много до края на тази година и не е ясно кой ще победи, затова сега отивам да се кефя на сегашната си победа и на първото място."
Второто място на Адам Мелинг, или „Пепеляшка", както му е прякора, не е голяма сензация. Въпреки че е на 41-во място в генералното класиране и е новобранец в ASP World Tour, Адам показа супер сърфиране и премина безпроблемно през петте кръга на Billabong Pro Jeffreys Bay, след което заслужено се класира на второто място.

„На финала океанът не ми помогна, но въпреки това, не мога да съм по-щастлив!" – каза Адам. „Имаше невероятни вълни, които ми помогнаха да стигна до най-доброто си постижение в кариерата ми. Нареждам се на 19-то място в генералното класиране, което ме кара да се чувствам доста по-сигурен преди следващото състезание. Доста поработих, за да стигна до тук и ще продължавам да правя всичко, за да мога да се изкача още по-нагоре."
Сладващата спирка от ASP World Tour 2010 ще бъде Billabong Pro Teahupoo в Тайти от 23 август до 03 септември 2010.
Dim lights Embed Embed this video on your site
Dim lights Embed Embed this video on your site
Финал на Billabong Pro Jeffreys Bay 2010:
1 – Джорди Смит - 17.93 точки
2 – Адам Мелинг - 10.00 точки
Полуфинали:
ПФ 1: Джорди Смит - 14.83 т. срещу Беде Дърбидж -14.40 т.
ПФ 2: Адам Мелинг – 14.00 т. срещу Тадж Бъроу – 10.67 т.
ТОП 5 на ASP WORLD TOUR (след Billabong Pro Jeffreys Bay 2010):
1 – Джорди Смит (Jordy Smith - ZAF) – 28,500 точки
2 – Тадж Бъроу (Taj Burrow – AUS) – 24,750 точки
3 – Кели Слейтър (Kelly Slater - USA) – 23,500 точки
4 – Дейн Рейнолдс (Dane Reynolds - USA) - 20,000 точки
5 – Адриано Де Соуса (Adriano de Souza - BRA) – 19,500 точки
Календар на ASP World Tour 2010 >>>
снимки: ASP