На финала на Billabong Rio Pro в Рио де Жанейро тя победи Сали Фидзгибънс.

В оспорван финал Мур и Фидзгибънс показаха защо са най-добрите сърфистки в света в момента. Много оспорвано каране, много добри вълни и много емоции заляха публиката на плажа в Рио.
„Влезнах във водата и просто си гледах кефа. Днес не изпитвах грам напрежение и нерви.” – каза Кариса след финала. „Щастлива съм, че победих, но с това си каране въобще не го очаквах. Имах късмет и това най-много ми помогна за тази победа.”

За Кариса Мур това е пети поред финал от пет поредни състезания. Победата на Billabong Rio Pro й позволява да запази първото място във временното класиране, като същевременно това я доближава максимално до Световната титла.
„На полуфинала бях нервна. Много нервна. Мислех си, че няма да мога да победя Силвана Лима, все пак тя е родена тук, в Бразилия и беше фаворитка.” – сподели Кариса. „Остават още две състезания за 2011-та и трябва да покажа най-доброто, за да си заслужа Световната титла.”

Сали Фидзгибънс се наложи над Стефани Гилмор на полуфинала и това й вдъхна много смелост и сили за финалното каране. На финала обаче малко не й достигна, за да победи Кариса Мур.
„Има още два старта и ще продължавам да се боря.” – каза Сали. „Надявам се да имам сили да излезна начело в класирането и да спечеля Световната титла тази година.”

След Billabong Rio Pro в Рио, Кариса Мур и Сали Фидзгибънс остават двете единствени състезателки, които имат шанс да спечелят ASP Women’s World 2011.
След като не можа да победи Сали Фидзгибънс и да достигне до финала в Рио, Стефани Гилмор, четири поредни пъти световен шампион на ASP (2007-2010), остана извън борбата за Световната титла през тази година.
В крайното класиране на Billabong Rio Pro 2011 в Бразилия, Стефани Гилмор се класира на четвърто място, а трето зае бразилката Силвана Лима.

Следващата, шеста спирка от ASP Women’s World Tour 2011 ще бъде Roxy Pro във Франция от 11 до 17 юли 2011.
Финал на Billabong Rio Pro 2011:
1 – Кариса Мур - 14.87 точки
2 – Сали Фидзгибънс - 13.80 точки
Полуфинали на Billabong Rio Pro 2011:
ПФ 1: Кариса Мур - 13.67 т. срещу Силвана Лима - 10.33 т.
ПФ 2: Сали Фидзгибънс - 13.16 т. срещу Стефани Гилмор - 9.23 т.
ТОП 5 на ASP WOMEN'S WORLD 2011 (след Billabong Rio Pro 2011):
1. Кариса Мур (Carissa Moore - HAW) - 47,000 точки
2. Сали Фидзгибънс (Sally Fitzgibbons - AUS) - 41,650 точки
3. Тайлър Райт (Tyler Wright - AUS) - 30,620 точки
4. Стефани Гилмор (Stephanie Gilmore - AUS) - 29,350 точки
5. Силвана Лима (Silvana Lima - PER) – 27,920 точки
кой, какво спечели през 2011-та в ASP Women's World Tour:
Виж календара на ASP World Tour 2011 тук
снимки: ASP