На финала Джоел победи двукратния световен шампион Мик Фанинг като показа, че отново е в страхотна форма, след като миналата година страдаше от сериозна контузия.

Втората спирка на ASP World Tour 2011 беше в Австралия. На 50 годишния юбилей на Rip Curl Pro Bells Beach се събра огромно количество публика, за да наблюдава ТОП 34 сърфисти в света и да се насладят на страхотната победа на Джоел Паркинсън, който грабна победата след близо едногодишно отсъствие.

На финала Джоел на остави почти никакви шансове на Мик след като успя да закове перфектни 10 точки (Perfect 10) и с това успя да събере общо 18.53 точки срещу 13.26 за Мик Фанинг.
„За мен Мик беше титуляр за победата тук и това, че се озовахме заедно на финала ми подсказа, че никак няма да ми е лесно.” – каза Джоел. „Мисля, че имахме еднакви стратегии, но той пропусна първата добра вълна, с която успях да спечеля 8 точки. След това стана напечено, защото Мик се върна в играта, но аз успях да закова 10-ката!”

Днешната победа е трета за Джоел Паркинсън тук на Bells Beach и десета в елита на ASP.
„Невероятно е!” – сподели Джоел. „Не се кефя толкова на победата си, колкото на това, че е юбилейно издание на състезанието и това прави нещата много по-специални. Много съм развълнуван и ще ми трябва още време да осъзная това, което направих!”

Паркинсън, за който последните две години бяха белязани от контузии, кара по-добре от всякога.
„Определно се чувствам страхотно и най-вече, че отново съм в играта! Кефя се на карането си. Усещам, че съм в много добра форма, но и новият ми борд много ми помага. Страхотна дъска имам този сезон. Нямам търпение да видя как ще продължи годината.” – сподели Джоел.

С тази победа Джоел Паркинсън се изкачи от 9-то на 2-ро място във временното класиране.
Мик Фанинг, който спечели тук на Bells Beach през 2001-ва, се очакваше да е крайният победител, след като по време на цялото състезание показваше страхотно каране. Финалът обаче не беше успешен за него.
„Ух, беше здрав финал.” – каза Мик. „Опитах да се наложа, но Джоел ме удари в земята с тази десетка. Тогава разбрах, че нямям много шансове за победа. В крайна сметка, ме победи мой приятел и това ми дава повече спокойствие, но пък ме надъха яко за следващите състезания!”

С второто си място Мик Фанинг се изкачи от 13-то на 6-то място във временното класиране.
Трети на Rip Curl Pro Bells Beach 2011 се озова Джорди Смит, който загуби полуфинала от Мик Фанинг. На четвъртото място стъпи Адриано Де Соуза, който на полуфинала загуби от Джоел Паркинсън.
Негово Сърф Величество Кели Слейтър отпадна рано от надпреварата, още на четвъртфиналите, като загуби от Адриано Де Соуза.

Следващата, трета спирка от ASP World Tour 2011 ще бъде Billabong Pro Rio в Рио де Жанейро, Бразилия от 11 до 22 май 2011.
Финал на Rip Curl Pro Bells Beach 2011:
1 – Джоел Паркинсън - 18.53 точки
2 – Мик Фанинг - 13.26 точки
Полуфинали на Rip Curl Pro Bells Beach 2011:
ПФ 1: Джоел Паркинсън - 16.33 т. срещу Адриано Де Соуза - 12.00 т.
ПФ 2: Мик Фанинг - 18.87 т. срещу Джорди Смит - 17.23 т.
ТОП 5 на ASP WORLD TOUR 2011 (след Rip Curl Pro Bells Beach 2011):
1. Кели Слейтър (Kelly Slater - USA) - 15,200 точки
2. Джоел Паркинсън (Joel Parkinson - AUS) - 14,000 точки
3. Джорди Смит (Jordy Smith - ZAF) - 13,000 точки
4. Адриано Де Соуза (Adriano de Souza - BRA) - 10,500 точки
4. Тиаго Пирес (Tiago Pires - PRT) - 10,500 точки
кой, какво спечели през 2011-та в ASP World Tour:
Виж календара на ASP World Tour 2011 тук
снимки: ASP