Въпреки, че маунтинборда е все още слабо развит у нас, за разлика от съседните страни, както www.board.bg съобщи, нашето момче Димо Стефанов се класира на 5то място на първенството по бордъркрос в Сърбия. Участие там взеха бордъри от Румъния, Чехия, България и естествено представители на домакините. Използваме случая за едно интервю с Димо.
Здрасти бро, кажи няколко думи кат' за начало?
Здравей! Хмм... няколко думи - от екстремната част ли да започна, или от другата...?
На 21 години съм, занимавам се със маутинборд от 5 години. По-късно започнах да карам сноуборд, за което мно'о ми помогна маутинборда и "прокарах" доста бързо.
Супер, кажи ни какво правиш когато не си на твоя борд?
В момента имам ферма за биохумус, стремя се да развия фермата ми към самоподдържаща се с източници на възобновема енергия.
Ти си млад още, какво казват твойте родители за маунтинбординга?
За тях е по скоро опасен спорт, с който си пилея времето, но след успехите ми на състезанието в Сърбия мисля, че промениха отношението си в до известна степен. Трябва да отбележа подкрепата на баща ми - той ми помогна да си поръчам първия борд, който беше изцяло ръчна изработка, но сега вече е доста по- лесно след като MBS са вече на българския пазар, благодарение на www.board.bg, и най-накрая карам с частите, за които съм си мечтал преди 2-3 години.
Мислиш ли да се захванеш сериозно с този спорт?
Да, определено, мисля че ще е добре да споделя опита си, и искам да създам трасе за маутинборд, на което да обучавам запалените по този спорт, също така ще е полезно за всеки бъдещ сноубордист, тренировките с маутинборд дават летящ старт при сноуборда.
Как виждаш спортът в България през следващите 5-10 години?
Стремя се да съм оптимист, очаквам все повече млади хора да поемат инициативата в свои ръце и да развивт себе си, не говоря само за екстремните спортове.
Коя е най голамата ти мечта?
По-скоро голямата ми мечта се състои от много мечти, мога да ти споделя една.
Ок.
Много хора са забравили истинските ценности на живота.
Дали никога не са ги вкусвали или са били повлечени от глобализиращият се свят...
Искам да направя турне в България, със стар автобус движещ се с биогориво и пълен с хора, които искат да споделят здравословният начин на живот, или дори само щастието си, че живеят на планетата Земя, защото виждам много хора който не оценяват, прекрасните даденостти на нашата планета и пропиляват не само живота си, а и бъдещето на следващите поколения.
Като говорим за хората, кажи за теб какво е лукса?
За мен лукса в повечето случаи е излишен, предпочитам естествените неща, а не пропиляни средства в името на лукса.
Кажи ни скоро нещо, което те е впечатлило книга, филм, случка?
Спомените от екстремните ми преживявания доста бързо избледняват, така че вместо да си мисля за случките си набелязвам нови цели. Сега се надявам да не вали, защото има хубав вятър и мисля да отидем да покараме кайтовете с маунтинборд.
Коя е любимата ти музика?
Стиловете се менят според настроението, обичам да слушам джаз, както и да дивея на рап кор.
ОК Димо, като за финал какво ше кажеш на младите хора?
Мечтите са за да се усъществяват! А трудностите са за да проверяват, до колко вярваме в мечтите си!
Благодарим ти Димо какво ще пожелаеш на www.board.bg?
Пожелавам www.board.bg да се развива като организатор на екстемни събития в България както и да популяризира маунтинборда у нас. УСПЕХ!
www.board.bg