Може би един от най-добрите маунтинбордисти в Европа, ако не и в целия свят - двукратният световен шампион (2005 г. и 2009 г.) Том Киркман, бе любезен да отговори на няколко въпроса на Board.bg. Ето какво сподели 21 годишният райдер за живота, спорта и очакванията си за новия сезон.
Здравей Том, представи се с няколко думи?
Аз съм си съвсем нормален пич от Корнуол, Англия. Обичам да карам маунтинборд, скейт, а когато не го правя обичам да пиша музика, да рисувам и да купонясвам. Аз съм на 21 години и обичам живота си такъв, какъвто е.
Как започна да караш?
Напуснах училище на 13 и направихме магазин за скейтборд, после намерихме и маунтинборд и така започна всичко.
Трудно ли е да станеш световен шампион?
Ако вярваш в себе си, мисля че можеш да постигнеш всичко. Няма нещо, което да ме различава от всеки друг. Аз просто обичам да се развивам и това ми доставя удоволствие.
Кои са твои спонсори?
MBSЕurope и Atcproductions.
Къде е любимото ти място за каране?
В моя парк, защото постоянно се променя, и непрекъсното построявам нещо различно, в момента правя добри рейлове.
Как виждаш маунтинборд сцената в близкото бъдеще?
По-голяма и по-добра разбира се. Мисля, че ще порасне колкото скейт, сноубординга и другите по-популярни екстремни спортове. Хората трябва да видят, че не е толкова трудно, колкото изглежда. Просто може да си караш лекичко по някоя полянка, ако се притесняваш.
Каква е твоята цел за следващия сезон?
Да дойда в България, да продължа да се развивам и забавлявам. Искам да направя филм с мен и моите приятели.
Какво ще посъветваш младите хора?
Да скачат на борда и да се забавляват, без да се взимат много на сериозно.
Какво правиш когато не си на твоя борд?
Свиря на китара, виждам се с приятелите си, рисувам и се катеря, ако е хубаво времето.
Чувал ли си нещо за България?
Ако трябва да съм честен - не съм. Даже нямах представа, че има хора, които карат.
Би ли дошъл да пробваш нашите склонове?
С удоволствие бих ги тествал. Карал съм на много места, но никога в България.

Какво мислиш за еко проблемите на нашата планета?
Мисля, че е голям проблем и че всеки трябва да е много внимателен какво причинява на околната среда.
Коя е любимата ти книга?
Любимата ми книга е „Учението на дон Хуан: Пътят на знанието на един Яки“.
Кой е най-големият ти успех в кариерата?
Ако гледате от страна на състезанията - световното, разбира се. Но за мен най-важни са многото приятели, които срещнах във всички състезания и местата, на които съм бил.

Какво ще ни посъветваш за развитието на маунтинбординга в България?
Продължавайте да карате, накарайте възможно най-много хора да видят спорта и естествено да се забавляват.
И за край, какво ще пожелаеш на Board.bg?
Продължавайте все така!
Благодарим ти, Том! Надяваме се скоро да те видим тук!
Nikita board.bg